Sunday, 16 December 2012

saya faham .

Assalamualaikum..

Rapat Tak Bermakna Suka...
Rapat Tak Bermakna Cinta...
Rapat Tak Bermakna Berharap...
Kadang Seseorang Itu Rapat Dengan Kita Sebab Dia Ambil Berat Dan Ikhlas Ingin Berkawan 

#Kerana Allah Aku Ikhlas Menemani ^_^

saya faham dan jelas. terima kasih !

lot's of smile: abawiyah ishak.

semester 2 : i'm coming !

Assalamualaikum..

HoHoHo . *iklan horlicks jap. hai korang-korang, sahabat-sahabat, dan blogger-blogger sekalian !
topic hari ini ? wa da masok sem 2 dah. hahaha *ketawa jahat. okay fine wa senior ! ppuihh, perasan kot ! senior pangkat dekat sem je, umur kami sebaya sebenarnya dengan budak-budak junior nih sebab kami budak-budak first intake.

so, ape yang saya belajar sebagai budak food technology ataupun lebih dikenali sebagai teknologi makanan ni ? hoho. exceli, ramai gila yang salah sangka budak-budak teknologi makanan ni belajar pasal masak-masak . takpe aku biasa dah dengan salah sangka diaorang semua tu. kikiki. adik-adik sekalian, kakak ni tidak ada belajar pasal masak sama sekali deh . ni akak nop kecek ni , akak dop belajar langsung hok masok-masok nih . nanti time sem 3 ada kot , tu pun bukannya masok-masok macom blajo katering tuh.

semester 1 teknologi makanan hok ni aku belajar :
-inorganic and physicl chemistry
-fundamentals of microbiology
-engineering mathematics 1
-computer application
-occupational safety and health 1
-islamic education

okay, nampak tu ? korang yang ada salah faham tu , sini aku terangkan . sapa-sapa yang nak amik course ni korang akan banyak belajar di lab. jangan pelik kalau diaorang kan panggil korang doktor. sebab korang akan sentiasa bermain dengan baju lab tu , dan bahan-bahan kimia yang bau tungkik tu, perghhh!. tu belum lagi masuk makmal microbiology . harap tahan segala bau di makmal microb itu. errrghh!

so, this semester aku  kan belajar subjek ni :
-organic chemistry
-food chemistry
-food microbiology
-food preservation
-unit operaion in food processing
-islamic education

see ? ada nampak belajar masakan di situ ? hihihi . okay , siapa-siapa yang teringin nak belajar food tech ni, aku sarankan .*hihihi. sebab course ni bessshh! lagi-lagi yang tak suka mengira, *macam saya! sikit-sikit tu ada la masa belajar engineering math tu .

so this semester , hope sangat dapat pointer yang boleh membanggakan ibu and ayah lagi. InsyaALLAH. tolong doakan saya ! Yang pasti, saya sangat bersyukur dengan pointer yang telah TUHAN anugerahkan  itu. ALHAMDULILLAH,  syukur tidak terkata .

lot's of smile : abawiyah ishak

Wednesday, 12 December 2012

12/12/12

Assalamualaikum.

ade apa ek dengan harini??semua orang sibuk mengagung-agungkan tarikh tu. Tak penting kot, tapi memang sedap pun tarikh tu kannn. Ada apa dengan hari ni?? cetekaa??seriously, memang tak ada apa-apa pun tarikh ni dengan hidup aku . hahaha *gelak jahat.

diari 12/12/12 aku:

6.30 : bangun solat subuh. (lambat weiii)
7.00 : sambung tido (jangan ikut kayyy)
8.00 : bangun tido, tengok tak ada apa nak buat, tido balik (nak makan siku mak korang, sila buat! hewhew)
9.00 : setelah dibebel oleh bunda ter'sinta' . kayy fine, anakmu bangun neh!
9.15 : basuh baju , cadar, towel. *nak balik asrama dahhhhh. huwaaaa!!
10.00 : bukak lappy,  tengok pesbak@pesbuk. 8 noification je?? malas layan.
10.30 : bukak portal itu, ini bagai nak tolong membe daftar itu ini. Dia tak ada kredit phone, wa tepon dia.   tak apa hari ini wa pemurahhh. hauhauhau *sila lempang.
11.15 : settle da semua kerja ,printing bagai smua . then, menghabiskan kredit phone dengan mesej dak yuyu ashari. kawan wa paling sempoi. layan joyah dia campur joyah aku. joyah kuasa dua la. hewhew!
11.30 : packing baju , sambil bukak lagu kat phone kuat-kuat. bateri habis, diam jap. *mengong!
12.00 : tengok arnab, bagi makan .Ooo, cik nab , cik bit sihat harini dan semakin gemok!! makan tido je kerja. *macam tuan dia.
1.00 : masih lagi menjadi kaunter pertanyaan kawan-kawan aku yang nak daftar bagai. tak apa hari ni i baik uuuuu!
2.00 : stop mesej ngan yuyu ashari. lecture masuk kelas lettew!
2.30 : zohor jap! kacau adik tengok upin ipin. padan muka, buffering!! *bhahahaha.
3.00 : packing baju tak siap lagi, sibuk update blog. sukati la blog i . hewhewhew

tu je la diari aku setakat sampai pukul 3.00 harini. ekceli, aku bosan ni. malas menghadap baju-baju. dalam erti kata lain malas nak balik asrama .aku malas nak cakap, aku tau family aku mesti rindu mulut joyah aku nanti. *harap lempang saya!.


lot's of smile: abawiyah ishak

Thursday, 6 December 2012

Aku Perlukan Dia.

Assalamualaikum.
hari ni special sikit aku punya entri. Mungkin kawan-kawan aku pelik bila diaorang baca entri ni, sebab soal hati dan perasaan aku tak pernah luahkan secara open. Hmm, dekat dunia ni semua orang ada hati dan perasaan kan. Ye, aku tau tak salah kita sebagai manusia ni ada hati dan perasaan. So benda ni sebenarnya bukan satu dosa pun. Tapi kita yang buat benda tu jadi dosa.

Aku tak pernah couple! Aku tak nak couple! . Perkataan tu selalu muncul dekat bibir aku ni, dan aku rasa bebas bila perkataan couple tu tak ada dalam minda aku ni. Semua kawan aku tau istilah ni dalam hidup aku. Aku sedar benda yang aku selalu ungkap tu akhirnya makan diri aku sendiri. Bila aku start ada feeling kat someone ni. Aku try buang, buang dan buang perasaan tu. tapi bak kata kawan aku selagi kita cuba lupakan seseorang ,semakin dalam ingatan kita dekat seseorang tu.

Aku kawan dengan dia bersebab, persahabatan yang hanya terjalin disebabkan untuk satu pertolongan terjalin sampai sekarang. And now, aku jadi fail bila ada orang mula take care aku. Tapi aku tahu, that guy show attitude macam tu just because dia anggap aku sebagai kawan sahaja. Tipulah kalau aku cakap aku tak ada sikit pun feeling dekat that guy. Perempuan mana yang tak cair bila ada guy bagi ayat "awak sakit mestilah saya risau" , " good night, sayang awak" . Perempuan mana yang tak ada feeling bila lelaki sebut perkataan tu kan.

Dia buat aku ada feeling dekat dia. Dia buat aku lupa semuanya . i got low mark for my test and quiz . aku jadi terus menunggu dia mesej aku, walaupun aku tau yang aku tak patut buat macam tu sebenarnya. aku jadi macam orang bodoh bila buka facebook mesti nak stalker facebook dia, dengan harapan yang sngat tinggi . i mean there is no girls out there yang dia treat sama macam dia treat aku. but then, aku sedar. Dia bagi ayat macam tu, but then dia tinggalkan aku terkontang-kanting kat situ. Satu saat, aku menangis kerana that guy . Aku cuba lupakan that guy. aku mula sedar ayat dia selama ni tak menggambarkan apa yang dia cakap. Tuhan saja yang tahu saat hati aku begitu luruh. Aku cuba ingatkan diri aku yang that guy hanya anggap aku sebagai kawan dia . Aku tak perlukan seseorang yang menjaja soal hati aku dekat that guy .Tapi as usual, perempuan sangat lurus bab hati ni kan.

Saat aku lupa akan diri aku ni, kawan aku ingatkan yang kita ada ALLAH tempat mengadu. Kita luahkan segala-galanya pada DIA. and she said " kita pun sentiasa ada untuk wawa" . Aku tenangkan hati aku melalui Tahajjud . Aku dekatkan diri aku kepada si DIA. Aku luahkan segala tangisan pada yang ESA . ALHAMDULILLAH, aku baru sedar aku banyak lalai selama ini. ternyata Tuhan bagi aku peringatan melalui seorang kawan.

Aku berterima kasih ada kawan yang ingatkan aku . untuk NURAIHAN, InsyaALLAH we will friend until JANNAH as we both always mention it . kita sayang awak, seorang kawan yang sentiasa memberi peringatan untuk kawannya yang hampir lalai, sentiasa ada saat kawannya lemah untuk berdiri , hanya dia yang layak bergelar 'SAHABAT'.
>maaf akan entri yang sangat panjang<

lot's of smile:  abawiyah ishak