Sunday, 16 December 2012

saya faham .

Assalamualaikum..

Rapat Tak Bermakna Suka...
Rapat Tak Bermakna Cinta...
Rapat Tak Bermakna Berharap...
Kadang Seseorang Itu Rapat Dengan Kita Sebab Dia Ambil Berat Dan Ikhlas Ingin Berkawan 

#Kerana Allah Aku Ikhlas Menemani ^_^

saya faham dan jelas. terima kasih !

lot's of smile: abawiyah ishak.

semester 2 : i'm coming !

Assalamualaikum..

HoHoHo . *iklan horlicks jap. hai korang-korang, sahabat-sahabat, dan blogger-blogger sekalian !
topic hari ini ? wa da masok sem 2 dah. hahaha *ketawa jahat. okay fine wa senior ! ppuihh, perasan kot ! senior pangkat dekat sem je, umur kami sebaya sebenarnya dengan budak-budak junior nih sebab kami budak-budak first intake.

so, ape yang saya belajar sebagai budak food technology ataupun lebih dikenali sebagai teknologi makanan ni ? hoho. exceli, ramai gila yang salah sangka budak-budak teknologi makanan ni belajar pasal masak-masak . takpe aku biasa dah dengan salah sangka diaorang semua tu. kikiki. adik-adik sekalian, kakak ni tidak ada belajar pasal masak sama sekali deh . ni akak nop kecek ni , akak dop belajar langsung hok masok-masok nih . nanti time sem 3 ada kot , tu pun bukannya masok-masok macom blajo katering tuh.

semester 1 teknologi makanan hok ni aku belajar :
-inorganic and physicl chemistry
-fundamentals of microbiology
-engineering mathematics 1
-computer application
-occupational safety and health 1
-islamic education

okay, nampak tu ? korang yang ada salah faham tu , sini aku terangkan . sapa-sapa yang nak amik course ni korang akan banyak belajar di lab. jangan pelik kalau diaorang kan panggil korang doktor. sebab korang akan sentiasa bermain dengan baju lab tu , dan bahan-bahan kimia yang bau tungkik tu, perghhh!. tu belum lagi masuk makmal microbiology . harap tahan segala bau di makmal microb itu. errrghh!

so, this semester aku  kan belajar subjek ni :
-organic chemistry
-food chemistry
-food microbiology
-food preservation
-unit operaion in food processing
-islamic education

see ? ada nampak belajar masakan di situ ? hihihi . okay , siapa-siapa yang teringin nak belajar food tech ni, aku sarankan .*hihihi. sebab course ni bessshh! lagi-lagi yang tak suka mengira, *macam saya! sikit-sikit tu ada la masa belajar engineering math tu .

so this semester , hope sangat dapat pointer yang boleh membanggakan ibu and ayah lagi. InsyaALLAH. tolong doakan saya ! Yang pasti, saya sangat bersyukur dengan pointer yang telah TUHAN anugerahkan  itu. ALHAMDULILLAH,  syukur tidak terkata .

lot's of smile : abawiyah ishak

Wednesday, 12 December 2012

12/12/12

Assalamualaikum.

ade apa ek dengan harini??semua orang sibuk mengagung-agungkan tarikh tu. Tak penting kot, tapi memang sedap pun tarikh tu kannn. Ada apa dengan hari ni?? cetekaa??seriously, memang tak ada apa-apa pun tarikh ni dengan hidup aku . hahaha *gelak jahat.

diari 12/12/12 aku:

6.30 : bangun solat subuh. (lambat weiii)
7.00 : sambung tido (jangan ikut kayyy)
8.00 : bangun tido, tengok tak ada apa nak buat, tido balik (nak makan siku mak korang, sila buat! hewhew)
9.00 : setelah dibebel oleh bunda ter'sinta' . kayy fine, anakmu bangun neh!
9.15 : basuh baju , cadar, towel. *nak balik asrama dahhhhh. huwaaaa!!
10.00 : bukak lappy,  tengok pesbak@pesbuk. 8 noification je?? malas layan.
10.30 : bukak portal itu, ini bagai nak tolong membe daftar itu ini. Dia tak ada kredit phone, wa tepon dia.   tak apa hari ini wa pemurahhh. hauhauhau *sila lempang.
11.15 : settle da semua kerja ,printing bagai smua . then, menghabiskan kredit phone dengan mesej dak yuyu ashari. kawan wa paling sempoi. layan joyah dia campur joyah aku. joyah kuasa dua la. hewhew!
11.30 : packing baju , sambil bukak lagu kat phone kuat-kuat. bateri habis, diam jap. *mengong!
12.00 : tengok arnab, bagi makan .Ooo, cik nab , cik bit sihat harini dan semakin gemok!! makan tido je kerja. *macam tuan dia.
1.00 : masih lagi menjadi kaunter pertanyaan kawan-kawan aku yang nak daftar bagai. tak apa hari ni i baik uuuuu!
2.00 : stop mesej ngan yuyu ashari. lecture masuk kelas lettew!
2.30 : zohor jap! kacau adik tengok upin ipin. padan muka, buffering!! *bhahahaha.
3.00 : packing baju tak siap lagi, sibuk update blog. sukati la blog i . hewhewhew

tu je la diari aku setakat sampai pukul 3.00 harini. ekceli, aku bosan ni. malas menghadap baju-baju. dalam erti kata lain malas nak balik asrama .aku malas nak cakap, aku tau family aku mesti rindu mulut joyah aku nanti. *harap lempang saya!.


lot's of smile: abawiyah ishak

Thursday, 6 December 2012

Aku Perlukan Dia.

Assalamualaikum.
hari ni special sikit aku punya entri. Mungkin kawan-kawan aku pelik bila diaorang baca entri ni, sebab soal hati dan perasaan aku tak pernah luahkan secara open. Hmm, dekat dunia ni semua orang ada hati dan perasaan kan. Ye, aku tau tak salah kita sebagai manusia ni ada hati dan perasaan. So benda ni sebenarnya bukan satu dosa pun. Tapi kita yang buat benda tu jadi dosa.

Aku tak pernah couple! Aku tak nak couple! . Perkataan tu selalu muncul dekat bibir aku ni, dan aku rasa bebas bila perkataan couple tu tak ada dalam minda aku ni. Semua kawan aku tau istilah ni dalam hidup aku. Aku sedar benda yang aku selalu ungkap tu akhirnya makan diri aku sendiri. Bila aku start ada feeling kat someone ni. Aku try buang, buang dan buang perasaan tu. tapi bak kata kawan aku selagi kita cuba lupakan seseorang ,semakin dalam ingatan kita dekat seseorang tu.

Aku kawan dengan dia bersebab, persahabatan yang hanya terjalin disebabkan untuk satu pertolongan terjalin sampai sekarang. And now, aku jadi fail bila ada orang mula take care aku. Tapi aku tahu, that guy show attitude macam tu just because dia anggap aku sebagai kawan sahaja. Tipulah kalau aku cakap aku tak ada sikit pun feeling dekat that guy. Perempuan mana yang tak cair bila ada guy bagi ayat "awak sakit mestilah saya risau" , " good night, sayang awak" . Perempuan mana yang tak ada feeling bila lelaki sebut perkataan tu kan.

Dia buat aku ada feeling dekat dia. Dia buat aku lupa semuanya . i got low mark for my test and quiz . aku jadi terus menunggu dia mesej aku, walaupun aku tau yang aku tak patut buat macam tu sebenarnya. aku jadi macam orang bodoh bila buka facebook mesti nak stalker facebook dia, dengan harapan yang sngat tinggi . i mean there is no girls out there yang dia treat sama macam dia treat aku. but then, aku sedar. Dia bagi ayat macam tu, but then dia tinggalkan aku terkontang-kanting kat situ. Satu saat, aku menangis kerana that guy . Aku cuba lupakan that guy. aku mula sedar ayat dia selama ni tak menggambarkan apa yang dia cakap. Tuhan saja yang tahu saat hati aku begitu luruh. Aku cuba ingatkan diri aku yang that guy hanya anggap aku sebagai kawan dia . Aku tak perlukan seseorang yang menjaja soal hati aku dekat that guy .Tapi as usual, perempuan sangat lurus bab hati ni kan.

Saat aku lupa akan diri aku ni, kawan aku ingatkan yang kita ada ALLAH tempat mengadu. Kita luahkan segala-galanya pada DIA. and she said " kita pun sentiasa ada untuk wawa" . Aku tenangkan hati aku melalui Tahajjud . Aku dekatkan diri aku kepada si DIA. Aku luahkan segala tangisan pada yang ESA . ALHAMDULILLAH, aku baru sedar aku banyak lalai selama ini. ternyata Tuhan bagi aku peringatan melalui seorang kawan.

Aku berterima kasih ada kawan yang ingatkan aku . untuk NURAIHAN, InsyaALLAH we will friend until JANNAH as we both always mention it . kita sayang awak, seorang kawan yang sentiasa memberi peringatan untuk kawannya yang hampir lalai, sentiasa ada saat kawannya lemah untuk berdiri , hanya dia yang layak bergelar 'SAHABAT'.
>maaf akan entri yang sangat panjang<

lot's of smile:  abawiyah ishak





Sunday, 4 November 2012

wait for my comeback!

Assalamualaikum.!! hai, konichiwa, ta xia hau. hikhik, betul ke wawa eja ni??
hello-hello!! rindu teramat sangat tahap dewa kat BLOG ni!!! wa~~~ mau nangis saya.
setelah sekian lama meninggalkan alam blogging ni, wawa teringin mau aktif semula ke alam blogging ini.
Sangat rindu dengan teman-teman blogging semua! wawa tak mau cakap banyak, just waiting for my comeback ya!! hehe ;-). ada ke yang mau menjengah-jengah blog saya ni?? hope ada la kan.

chewahhh! tittle post bukan main, wait for my comeback. is there anyone who wait for me?? ahaks! grammmar terabur! ops, one more things. wish me luck for my oral presentation tomorrow!! meh wawa bagi kiss sikit. mmuahhh!! hehehe

nothing much to say, i will try to get active with my blogging world!!
love u, lot's of love: abawiyah ishak.

Monday, 12 March 2012

bila mood rajin datang.

Assalamualaikum.

hai korang semua. semenjak dua menjak ni aku sangat la rajin ~perasan~ nak masak-masak ni. teringat lak dulu kecik-kecik main masak-masak pakai daun. hahaha. anyway , 2 minggu lepas aku buat a simple chocolate cake . konon nak bagi kat nenek n my uncle yg baru balik umrah le. first time buat kek tanpa bantuan sesiapa. sebab ibu i ambik nenek i kat KLIA kan.Alhamdulillah , jadi ler jugak kek tu.


yang ni sengaja buat moist sebab untuk makan kat rumah .

yang loyang besar untuk kampung.


today pulak  mood RAJIN  aku datang lagi. kalau tak seribu kali mak aku suruh buat something pon aku akan buat kali yang ke 1001 mak aku suruh.~ sangat MALAS .~ hahaha. . mood rajin pon ada sebab cousin aku yang kemetot tidur rumah aku tak abes-abes suruh kak wawa buat pizza . nak cakap pon malu sebab pizza i biasa-biasa je kot . x leh challange la pizza hut , domino's pizza bagai tu . asal ada rasa and bentuk jadi la kot. ~huhu~



asal ada bentuk and rasa. pizza le kot .~haha~
then this budok makan hampir suku dari loyang besar tu. dahsyat!

dak Dinie.
naseb baik dia puji aku punya pizza , kalau tak memang suruh muntah balik . hahaha. by the way , kalau ada sesape nak resepi ke i boley je bagi. no sweat~ . assalamualaikum. 
anyeong!








Sunday, 26 February 2012

miss your smile !

   Dari kecik aku tak pernah ada mak angkat. umur 17 tahun baru rasa ada mak angkat. aku duduk rumah ummi dekat setahun jugak. bertuahnya aku bila anak ummi angkat aku tu semua lelaki gak. wawawawa~ hidup aku sentiasa dikerumuni lelaki. jangan jeolous! hehehe. ~padahal anak ummi tu semua kecik-kecik~. rindu sangat dengan keletah mereka. orang kata jauh di mata dekat di hati. naseb baik ada gambar diaorang. korang tengok gambar je lah. ;-)
aminul aizat. anak ummi yang paling ensem. bakkan je kecik lagi. hekhek~

   
aminul aiman. smartest!. tak larat nak layan mulut dia ni. hehe


aminul alif  @ abang alif. ~ first son. hobby: makan. ~ngee~
   gambar ni semua ambik malam last aku duduk rumah diaorang. ~touching~. gambar ummi tak ada sebab masa tu bateri camera habes! sedih-sedih.~ ~ ini pula gambar makluk yang sentiasa aku basuh najisnya di waktu pagi. sebab aku orang pertama bangun untuk ke sekolah dan aku orang pertama masuk toilet. nak tak nak basuh jugak. ye dop?
cik turner super gemok n cute !
    dulu aku tak suka n takut pada kucing . lepas duduk rumah ummi baru la rasa okeyyy sikit dengan kucing.
sangat comel tau cik turner ni. kalau kita tengah duduk tengok tv dia jalan dekat pastu dia jatuhkan badan dia. comel sangat! kalau dia lapar, bila nampak kitaorang dia akan ikut dengan harapan supaya kita cepat  isi friskies kat dia punya bekas makanan. 
nak friskies!! miaowwww!!

tengah tengok lipas.

me with cik turner !
   alolo, sangat rindu la nak dengar kamu mengiau. nak dengar adik-adik panggil kak wawa ajak makan. rindu nak ajar diaorang mengaji. Nak ajar bahasa arab dekat diaorang bila diorang tak paham. ~even i dah lupa bahasa arab~. aku sangat berterima kasih sebab dia orang boleh accept aku dalam hidup diaorang semua even awak semua dapat kakak angkat yang dah tua. ~tak adalah tua sangat kan?~ wink wink~. ummi @ cik elly , cik amin , abang alif . abang aizat , adik aiman .jangan lupa kak wawa yep! angpa semua belajaq rajin-rajin. anyeong! (aiman ngan aizat suka sebut perkataan ni bila diaorang sebut bunyinya enyong~hahaha~).



p/s : aku tak suka kat kucing sebab aku takut dia cekau and tak suka bila dia meleset-leset. tapi bila membe2 aku cakap  yang orang tua-tua cakap ,orang tak suka kucing ni anak ramai. aku terus terpikir yang nenek aku memang tak suka kucing, anak dia ada 15... erk??? betul ke???korang rasa??







Saturday, 25 February 2012

saya rabun bukan buta.

     hoit, anda- anda sekalian! entry ni ditujukan khas untuk sesape je yg berSPECTACLE  seperti saya ini. ~wink wink~. first of all, nak bagi intro le sikit ye dop. ni nak habaq mai cek pakai spec masa umo cek lbih kurang 9 ke 10 tahun. ~dah tua , lupe lettew~.ikut calendar persekolahan di malaysia masa cek sekolah darjah 3 or darjah 4 le kan. tapi cek tak ada gambar muka nerd ar time tu ~nasib baik~. wakaka. Masa tu cermin mata cek warna ungu. comel jek. bhaha . cermin bulat lagi . tapi xdo lah macam cermin apa harry potter tu. ye dop.

      tipu la kalau cakap siapa yang tak bangga masa mula-mula pakai cermin mata. semua tengok aku macam ahli kumpulan GIRLS GENERATION  tengah lalu. masa tu. pewh!! bangga gila . lagi-lagi masa tu tak ramai orang yang pakai spec.lagi satu, masa tu orang yg pakai spec orang ingat cam budak pandai je. ngan muka nerd lipat tudung bulat ikut muka kan.~ibu aku la yang lipatkan tudung tu~ untuk beberapa tahun rasa seperti diri dihargai. bak kata iklan LOREAL ." kerana dirimu begitu berharga." cewaaaaaaaaah!.

semua tengok cek macam nampak sunny girls generation
~ bhahahaha! ~

       setiap kehidupan pasti ada kesuraman. ~ayat macam gampang~. benda yang paling aku tak suka bila pakai spec  adalah bila ada budak-budak especially cousin aku yang tecik kemetot tu tanya.

cousin : kak wawa. nape pakai benda ni. ~ refer to my spec ~
aku     : owh, this thing name spectacle or glasses.~bajet ckap macam cikgu~. ni cermin mata . kak wawa pakai  
             sebab mata tak nampak sangat la.
cousin : owwhhhh. ~bajet comel wat muncung itik~ kalau macam tu  cuba kak wawa buka cermin mata tu.
            ~bajet cikgu ini budak~
aku     : ~dengan penuh kesabaran gua ikut je.~ ok, dah buka. kenapa.
cousin :  ~buat peace~ ni nombor berapa?
aku     :  $%#*!!*^% ( gua tak mencarut) . nombor dua.
cousin : kata tak nampak!
aku     : awak tunjuk jari awak depan muka kak wawa. memang la kak wawa nampak. kak wawa rabun      
            bukan buta . okeyyyy

cousin: hehehehehehe. ~buat muka comel lagi.~


ingat kak wawa tak nampak~ hehehehe~


         situasi ni dah banyak kali terjadi pada aku. tak tahulah korang pernah kena tak. kadang-kadang orang besar pong ada wat lawak stupid ni kat aku. ada yang lagi sengal membe aku time sekolah rendah yang duduk sebelah aku. dia tulis kat buku tu " nama saya wajihah" . then, dia suruh aku buka cermin mata sambil baca. bila aku baca, dia wat tanda good pakai jari .seriously nak je aku sound "ko ni bengap ke bongok. dah sah-sah buku tu depan mata aku betul-betul".lagipun masa tu aku baru je disahkan menghidapi short-sightness . AKU RABUN BUKAN  BUTA!. lagi skit hati bila kat trafic light diorang tanya tu warna apa. ingat aku buta warna apa???



    kalau dulu tengok orang pakai cermin mata rasa teringin. sekarang rasa tak nak pakai cermin mata. lagi-lagi bila every year power cermin mata naik. bukan murah cermin mata ni. kepada awak-awak yang rasa teringin nak pakai cermin mata tu aku rasa baik tak payah. jaga mata awak tu elok-elok. selagi boleh jaga baik awak-awak jaga mata awak. tengok macam aku ni, sikit-sikit Tuhan dah tarik deria penglihatan. tapi aku bersyukur. tuhan tak tarik terus deria penglihatan aku. terima kasih YA ALLAH!

aku bersyukur pada-MU

 
       


   







Thursday, 23 February 2012

bercerita tentang masa depan, kahwin ke??

Alhamdulillah. akhirnya setelah hampir 2 bulan blog ini buat hal dia kembali ke pangkuan jalan. hahaha
seriously terpaksa bersabar dengan kerenah kamu. wahai incik blog. kamu juga incik google! nasib baik saya sangat budiman.~ ~ mata ke atas tangan di dada .
topic for today. bercerita tentang masa depan. semua ingat kahwin kan?. suka lettew~ ~.
sebagai seorang yang belum mencapai tahap  kematangan 100% belum lagi la kot nak fikir soal kahwin ni.
by the way, masa isi borang upu bagai semua tu.baru terfikir tentang masa depan aku. cita-cita aku. selama ni tak pernah pun nak take it serious.
berbalik pada cerita cita-cita tadi, sebagai satu-satunya anak perempuan dalam family , dari kecik setiap keputusan yang aku buat sedikit sebanyak aku terpengaruh jugak dengan dua orang makhluk tuhan paling seksi tu. hahaha. abang kesayangan aku lettew~~. nasib baik aku adik lelaki aku keluar dari perut ibu aku lambat. kalau tak memang jahanam pemikiran aku ni. hahaha.
back to the topic, masa darjah satu ingat lagi nama cikgu tu ustazah Lailanizaha. sedap an nama cikgu aku?? masa tu dalam pertengahan tahun nak ambil report card cikgu tu tanya kat aku

cikgu : wajihah dah besar nak jadi apa? sedap kan nama aku?~muka bangga~
aku : entah.muka blur .apa-apa je la cikgu. sangat tidak matang time ni. aku tengok muka cikgu sambil buat muka bosan.
cikgu : mana boleh apa-apa. hmm,encik bagi la 3 cadangan. cikgu tu yg bosan tengok muka aku tanya kat ayah aku pulak.
ayah : kerani, cikgu, polis. sangat confident ayah aku.


seriously, aku pun tak ambil endah sangat time tu. sebab aku ingat kerja kerani tu gaji beribu- riban yang boleh mendatangkan keuntungan mengalahkan orang yang join MLM.bhhahaha. sangat pandai kan saya?. then, masa aku darjah tiga baru aku tahu kerani tu apa. masa tu baru rasa sangat tidak patut ayah aku tulis kerani sebagai pilihan PERTAMA cita-cita aku. bila fikir2 balik rasa nak tergelak pun ada. after that, masa aku dekat darjah 3 cikgu sapa ntah nama dia tanya kat aku soalan yang sama
jawapan yang aku bagi pulak

aku : cikgu dah besar sya nak jadi polis, bomba. askar .dengan muka penuh confident bagai seorang prajurit.
cikgu : ??? tapi tetap cikgu tu tulis.


nak jadi askar cam siti boleh? ~wink wink~
time ni ayah aku tak dapat mempengaruhi pemikiran aku. hahaha. tapi pemikiran aku dijajah oleh dua makluk tuhan paling seksi itu. disebabkan mereka asyik mengajak aku join main pistol 2 hengget. aku trejebak minat jadi polis dan askar.  yang bomba tu aku bagi biar nampak dramatik je kot. wakaka.
tapi masa cakap kat cikgu tu soal cita2 bagai semua tu , dengan penuh kepandaian tahap dewa aku lupa yang aku ni dah start pakai spectacle . bhahaha. sangat tidak fikir secara bijak kan kan kan.

hey wawa. awok pun pakai comin mato cam kawe gok. lupo?

start dari tu aku terus frust. bila isi upu tu lah baru fikir sampai pening soal cita-cita dan masa depan ni. so, sepatutnya kita ni kena ada matlamat dan tujuan dari mula lagi kan?can jangan biarkan hidup ini sntiasa dipengaruhi orang luar. be yourself.  anyways, korang doakan la permohonan pertama upu aku diterima ya. AMIN .